Followers

Friday, October 19, 2018

Diysa SETAHUN

Assalamualaikum korang.

8oct ritu. Genaplah anak ke3 kite umurnya setahun. Alhamdulillah.
Syukur kepada Allah. Sejuk hati ni dikurniakan anak sihat bijak n kuat semangat..

Takde persiapan buat party2 tuk beday anak yg sorg ni..olololooo... xmcm kakak2 dulu. Ibu excited. Xpe nexttime kite wat okey..

Nnt ada rezeki kita buat k syg.
Cukup lah kami anak beranak nyanyi happybirthday to you kat die..hehe.
Tu pun dh seronok sgt dh tgk telatah diysa.
Kemain nk tepok2 tangan. Nak godek2 yg ibu gantung..hehe.





Rezeki anak bernama diysa.
Adanya diysa bermulalah rezeki kita sekeluarga. Ada rumah sendiri. Dan ayah transfer balik dr Miri ke Puchong.

Ok lah. Meh cite sikit pasal diysa.
DIYSA maksudnya YG BERANI.
Yg ni kalau diysa buat apa2. Mmg aku terus set dlm otak. Mmg kene lah dgn nama die. Berani.. berani buat yg itu ini. Panjat sana sini. Jalan kedek2 kt tanah. Main mcm berlebih sgt. Hahaha.

Yela mmg time umur cmni sifat ingin tu tahap tertinggi kan.. tp wey. Ibu nye yg seriau.
Sebab xleh duk diam diysa ni. Memang xpadan ngn pompuannye.haha. terlentang sana. Terhantuk sini. Tersembam situ. Allahu anak pompuannn.. pastu huwaaaaa nanges serupo apo dh.
nanges memang tetap nanges. Juara..
Tapiiii.. die buattt lagi.. cubaaa lagi..
Memang kadang tangan aku ni dh mcm pagar dah. Sebab duk kawal diysa ni..haha.

1 je pesen si diysa ni.
Masa awal2 berdiri. Ehhh bdiri xnak pandang kedepan k. Jenis dh berdiri. Lps tu pusing badan tengok kebelakang... terusss je. Tu yang kadang mcm terlebih pusing.. jadi jatuh lah kan. Halah2..
Smpi sekarang pon jadi cmtu.konon macam terer gitu lah.

Takat ni dahi hijau pipi hijau biru. Lebam mmg comfirm lah ada.. seriau kot bile tdengar jatuh tu mcm kuat sgt bunyinye..
Mmg doa je la mintak xde ape2.. aduhhhaii.

Part makan. Mmg sume ok. Jenis sume nak makan. Dh makan nasi. Tetibe tengah makan. Nampak susu.. bole berhenti makan jap. G minum susu dulu. Agak dah puashati minum. Patah balik kt ibu nak makan nasi balik.. hihi.
Bile dah kata sume bende die nak makan. Sambal pon die snggup nk try byk kali msuk mulut walaupun tau rasa pedas tu. Xdapat makan ibu bagi. Die colet sendiri pakai tangan..
Ehhh bnyak akal la diysa ni. Bijak amat.

Cakap asik la atete atete te tee.
Kadang amama aammaa..
Kadang jerit2 tiru.. oooooo..smbil jari tu duk tnjuk2 (ooo biaseee die tu)๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Sangat la senang nk atur diysa. Alhamdulillah sangat. Pandai main sendiri klu ibu tengah masak ke ape. Melalak ckit2 nk dukung tu normal la kn. Aku okey je buat keje anak melalak kt kaki. Haha.
Masak smbil dukung diysa. Alah. Normal sgt bg aku. Haha.

Suka ketawa. Buat pee ka boo je pon. Gelak tahap bole tgolek lah.haha.
Periang sangat. Pandai dah buat peekaboo sndri2 kt celah langsir.hihi. celah sofa. Asal xnmpk muke je. Jadikkk..

Lepas dh pandai jalan masa 10bulan tu.
Mmg trus jalan je la kesana sini.
Nenek atuk datang. Terus tak menyabo dah nk sruh dukung. Nak ikut. Depa tangan sesiap.

Ayah balik keje pon lajuuuu g kt pintu.. kakak2 g serbu ayah.. die pon join.
Kakak dhia balik sekolah pon die serbu jugak.

Alhamdulillah isnin lepas. Dh g cucuk setahun dah.
9.5kg berat diysa.
Klu bdukung mmg terasa berat dah. Mujur xselalu nak bdukung. Klu x mau bengkok pinggang ibu.

Kalau part nanges mmg paling kuat.. Ehh tp semua anak mmg nanges kuat. Serupo ibu.hahaha..
Paham dah klu ibu ckp No. Xbole. Trus la campak je ape barang die pegang. Kang ibu mbebel. Die dh sebek2. Nanges huwaaa huwaaa.. hihi.

Pandai bkemassss.. kain baju kt almari paling rajinnnn nak punggah.
Tapi ok lah. Sejuk hati ckit bile ibu kemas2 susun balik. Diysa tolong hulur 1 1 kain baju tu.hihi

Heee. Ape2 pon ibu ayah doakan kebaikan untuk diysa. Moga jadi anak solehah. Mendengar kata. Sopan tingkahlaku. Baik tutur kata. Pandai bawa diri. Semangat untuk teruskan hidup. Dan paling penting. Xlupa kan ibu ayah n semua keluarga.

K lah. Smpi cni je..
Nnt cite lain pulak.. dadaaaa..

Friday, September 21, 2018

Jom ke 99 Wonderland Park, Selayang

Yuhuuuu.. wah bertemu lagi kita..
Kali ni dapat pegi melawat binatang2 kat 99 Wonderland Park.
Syiokkkk.. ok jom nak cite.. nk review tempat best ni.

Kami pergi ni waktu siang. Jam 11.20 cmtu smpi kt sana. Sebabnya drive sorg. Asben keje xleh la pegi sama2. So aku bawak la Dhia n Dayyin ke sini..
Weeeee.. dah sampai..


Masuk je.terus ke kaunter tiket. Xmahal uolls.. bawalah ramai2 keluarga kawan2. Syiok g ramai2.
Ni hrga tiket.


Kat sini jgk la kene beli makanan haiwn2 kt dlm tu.. Makanan ade paket2 pallet dan bekas sayuran tuk burung unta & rusa.
3 paket rm10
Atau 2 paket pallet n 1 bekas sayuran rm10.



Better beli byk ckit. Sebab kt sini mmg sume mesra n bkejaran kat korang mintak makan. Wlupun makan dierg dh tersedia kt bekas..haha.. byk makanan lmbt ckit habes.. byk yg nk kne hulur ni.haha

Tempat ni jalan die keliling tasik tau. So mane2 la bole. N kt tgh2 ade laluan jugak.
So kami pon mulakan jalan kaki tu kearah kanan.
Baru mula jalan bderet dh amek gmbr..
I ❤ LOVE KL.
Sbb terlalu besar. Xnmpk la sume.hahaha.



Awal2 jalan tu dh nmpk ayam2 berkeliaran kat laluan.haha. cepat2 panggil Dhia suh kejar balik..
Rupenye tu haaaa... mmg tempat binatang ni dh smpi. Byknyaaaaa ayam itik kat sini.





Ayam2 pon dh bkejaran kat kami. Bagi la makann.. wahhh laju haa kejar bila kami nk lari.hehe.
Last2 eh dduk la kat tgh2 jalan ni. Bkawan la kejap ngn ayam2 comel ni.


Sepanjang jalan ni mmg tempat segala jenis ayam n itik.. sampai la kami kat BIRD ISLAND.
kat sni ade pelbagai jenis burung2. Yg besar2 ni haaa adekberadek merak. Haa sume dlm ni.


Ade haiwan lain jgk. Arnab, kura2 gergasi, monyet kecil, iguana, & ular.




Lepas dr BIRD ISLAND ni. Kita teruskan jalan ke bhgian tengah
Kat area ni ade replika2 binatang. Disebabkan aritu anak2 agak resah nk mula panas.. yela kn pegi tu tenghari bute..haha.
Jd gmbr mne yg nak je la..


Elok plk tu. Akk yg tlg jaga kn jobreview ni. Kak Ena. Sampai dgn buggy.. so kami naik pulak la buggy.. selamatttt xpenat jalan kaki..yeayyy.

Smpi pulak la kami kat sini..
GOLDEN WATERFALL..

mmg golden weh. Bsinar2 tengahari cmni. Haha. Tepek gmbr Dhia lompat 1.


Sini slalunya org datang waktu petang2 kul 5ptg cmtu smpi ke malam.. sebab ptg tu leh pusing tgk binatang. Sambung plk ke malam dpt tgk lampu2 kt seluruh tmpt ni.

Ce tgk Gmbr2 kt instagram. Waktu malam. Syiok jgk weyy.

https://instagram.com/99wonderlandpark?utm_source=ig_profile_share&igshid=1hzzl8sb0oqjc

Lajak lg smpi kat tempat angsa n segala jenis itik. Bg makannnnn la ape lagi.. tempat pon besar jd mmg selesa la..
Kami pegi ni mmg xde org. Haha mcm ini tempat ana yg punyaaaa...





Pastu ade ostrich n rusa. Kat sni boleh bagi makanan yg sayuran tadi..


Dhia Dayyin pon pandai n berani sgt nk hulur tangan bagi makanan tu. Lagi2 Dayyin takut2 berani die tu.. hehehe.


Macam2 lg aktiviti menarik bole korang buat.. anak2 mesti suka..

๐ŸŒน Photobooth

๐ŸŒน Remote control car

๐ŸŒน Floating boat

๐ŸŒน Cruise

๐ŸŒน Karaoke (setiap malam)

๐ŸŒน Fireworks (setiap Sabtu & Ahad)

Yg ni kitorg xmerasa lah. Sbb siang mmg xde..
Korang yg pegi nnt. G la waktu petang smpi ke malam ye. Klu nak buat sume lah. Haha.

Teruskan lg jalan ke bhgian tengah. Kat sini ade tempat org pasang wishing lock..
Lock tu kene beli kt kaunter ye. Lupe nk tulis atas td.



Dan teruskn tempat yg ada haiwan paling besar kat sini iaitu DINOSOUR..


Bgerak2 dinosour ni siap suara roarr roarr tu. Ehhh cmne ntah nk tulis suara dinosour..hahaha.


Area ni ade bhgian atas. Naik tangga. N leh la bgambar dgn replika zirafah ni..


N smpai dh kat tempat last.. ade ikann kap yg banyakkk..tabur makanan lagiii..
Dayyin suke sangat kt sini. Bagi makan ikan.



Oh yee korang. Sabtu Ahad ni ade EVE LENTERN N FIREWORK.

Korang yg berkelapangan tu leh la pegi sini.
Mesti xkecewa punya. Seronokk.
Ni kitorg dh jd model lentern dulu dh..hehe




Selesailah jalan2 kami kat sini.
Alhamdulillah berpuashati dan seronok. Dhia tu klu tnya nak pegi lagi ke x. Laju je jawaaabbb nakkkkk...
Ehhh mak pon rasa nak pegi lagi oii.haha.
Kawan2 yg lain ade nak pegi Sabtu Ahad ni.
Mesti meriah sbb ramai2..

K la jumpa lagi nnt.. baiii.
Jgn lupa bawa anak2 datang sini..

Thank You 99 WONDERLAND PARK. ❤❤

Wednesday, September 19, 2018

Yeahh.SUKANEKA GBSB 2018.

Weeeee.. kita sambung kemeriahan familyday kita..
Ya allah mmg teruja sgt la kali ni.
Sebab dh 2tahun xdpt join. Mmg bkobar2 jiwa tau x. Smua bnda semangat..

Ok lah. Kita smbg cite la ye..

-Ahad 9 Sept 2018-

Malam yg bkesudahan ws xhenti tu. Aku paksa tido gak la wey.. dah tu bole puleekk tjaga kul 4.30pagi.. allahu.mmg terpinga2 aku nk tido balik ke x..kang tlajak bangun haa sudahh. Tapi mmg xbole tido. So aku bangun kemas2 baju n segala brg siap2 dh ltk kt plastik. Sbb kang lps sukaneka balik bilik terus nk checkout. Sesambil kemas.. isi air dalam bathtub.. bilik aircond la kn. So pepagiii mandi nk air panas suam2 gitu. Feeling2 jgk nk berendam.. dapat laa kejapp sblm bangunkn anak.

So sesiap mandi baru kejutkan anak n asben. Dayyin last sume dh siap mandi die bru bangun. Tu pun kejut bpuluh kali..haha.



Siap2 sume n then g la breakfast.
Nama tempat breakfast tu VERANDAH.
Gituu nama beranda.. beranda tu balkoni la kan.. Aku igt meja makan sume kt beranda. Haha. Rupenye kat dalam.. besarrr tmpt die. Ku rasa awal jgk pegi tp dh penuh.. bedal je la mne tmpt yg kosong.. Makanan mmg puas hati.. sedappp wey.. macam2 ade smpi xtau nk makan yg mana. So amek ni ckit tu ckit. Western eastern sume ade.
Tp akuuu bolenye xamek gmbr 1 pon. sbb melayan kn anak2 yg xnak dduk. Best sgt kat dalam tu.. menikmati sgt hehe. So kite amek gmbr2 kwn ckit tuk tatapan kt sini..



Lepas dh settle makan.
Ya allah masing2. Amek gmbr sana sini kat luarm sambil tggu geng2 lain ada yg baru smpi nk breakfast.. amek gmbr la yg paling rajin.. pantang sua hp. Haaa amekkk.. sini pulak. Siap ajar posing sana sini.. halah2 seronokkk.





Dalm kul 8.30 cmtu gerak ke court tennis.
Hari pon alhamdulillah masa tu redup je mcm mendung2.. Smpi2 tgk yg lain yg buat persiapan setting meja sana sini. Brg2 sukaneka. Hadiah. Makanan. Minuman.
Rasa kali ni lebih teratur n mudah. Alhamdulillah.
Terimakasih jugak tuk semuaa yg terlibat.
Lagi2 asben
Sbb memudahkan kami dgn barang2 acara sukaneka.

So teruskan lah. Buat warming up dulu.
1 2 3 4 5 6 7 8.. 8 lagiii.. hahaha.

Time tu jgk la ahli yg lain smpi.. mintak nk goyang2 joget dlu.. ape lagiii.. pasang lagu hits. SYANTIK.. kemain masing2. Suka. So dgn semangatnya. Ttibe plk eh ehhh. Nak joget jgk la aku.. haha beriye tau.. ala bukan ape pon. Sesuka je..

Lepas sume dh panas. Dh bpeluh2. Anak2 pon excited nak mulakn game..
Soooo lets goooo!!!

Permainan pertama.
Game acik AYU
- MASUKKAN GULI GUNA SUDU KEDALAM BEKAS.

Lepas tu berderet la game kitorg.. haha



- BAWA BOLA PINGPONG DALAM SUDU
- BALING PUNDI KACANG DALAM BAKUL
- REBUT GULA-GULA
- HAPPYBABY

kami selang selikan dgn game SUPERMOM and SUPERDAD :
- PIJAK BELON
- TIUP BELON
- 1 2 3 BOOM 5 6 7 BOOM 9 10
- RADIO ROSAK
- STRAW LOVE
- PERMAIDANI AJAIB




Anak2 beratur la 1 kumpulan 10 org. Ade 5 kumpulan.
Lps tu kami tunjuk cara nk main game ni.
Masing2 dh paham so leh mula..
Ya ampunnn.. mcm handle anak2 tadika wey.. berpuluh budaknye..hahaha..
Tu pun ade yg xmain. Seronok campur seram nk handle. Tapiii kamii sume jalannnn... redahhh je.. yg penting enjoy n happy.

Bahagian hadiah pulak.
Mmg dh aturkan n bincang dlm group.
Masing2 anak mmg akan dpt hadiah. Hadiah utama saguhati sume kami sediakan.. Murahhh rezeki korg yg sediakan hadiah.. seronok btol anak2..

Mmg misi kami. Anak seronok Mak teruja Ayah enjoy.. mmg meriah sesangat la bila dicombine kan..weeee.

Dhia seronok la main mcm2. Dapat hadiah.
Dapat goodies lagi..


Game 123 boom tu aku kuar awal2 dh sebab xfokus kat org sebelah.. game ni kene fokus n dgr apa org sebelom kite sebut..
Xbole sebut no 4 dgn 8. No 4 dan 8 ni kene sebut boom.. tu yg jadi.
1 2 3 BOOM 5 6 7 BOOM 9 10..
Aku keluar tu sebab bukan sebut BOOM tapi terrsebut 11.. hahahahhaa. Mmg keluar la jwpn die.. no 11 xde dlm permainan ye umie. Tahun depan plk main..fokus fokus.


Asben main 123BOOM tu pun xmenang..haha.


Ibu pun dapat hadiah jgk.. game tiup belon bg pecah. Alah tu pun nasib2 je sbb 4 5 org skali g depan ckp belonnn kite pecah dlu.. hahaha..

Xtau la sape yg pecah dlu.haha.

Lepas dh settle sume.sesambil kemas2. Mmg sama2 buat la keje.. bagus btol genggojes ni. Semua bnda buat sama2. Aku hulur je kt sapa.. ehh tolong ye sampah (smbil hulur plstik sampah..haha)

Sambil2 mmg asyik bgambo je la.


Kita umumkan tuk anugerah pulak.

Anugerah baby paling sporting - baby Addura
Anugerah ibu penyayang - ros anis (pegnen 33mggu dh. Tp masih bsemangat melayan gojes ksana sini)
Anugerah keluarga harmoni - suehaida
Anugerah anak paling ceria - adik syafi
Anugerah makpak paling cool - anna

Selesai sume.. alhamdulillah. Kami pon cepat2 la kemas sume. Elok plk masa tu dah nak hujan. Rintik2 ckit.. semua lepas habes ni memasing bawak diri ke bilik. Siap2 tuk checkout.



Lepas dh checkout. Bergambo dulu kt depan lobi.




Ok baiiii.. jumpa lagi tahun depan.
Kat group wasap smpi arini xremove2 lg. Sbbnye mcm2 bnda kitorg nyembangkan. Sedey lah nnt klu nk delete group tu..huhu.