Salam isnin semua...
arini nak kongsi cite masak-masak plk...
sebenarnye... aku rase aku dh publish kn entry ni.... tapi kenape plk ade kt draft tu...
erm... xpela... nk clearkn cite2 yg belambak kt draft tu... hoho...
nasib la kan..dpt tuan punye belog yg kurang rajin cmni...hihi..
entry kt draft yg bzaman bru kedek2 nk publish...
.
ok meh aku share bergedel daging aku...
jom.. masuk dapur..
**
**
**
ni bahan2 nye ye korg.... sonang jo..
daging, kentang, lada putih, daun sup,
bawang goreng, garam
**
**
**
**
**
**
memula... potong daging - aku potong dadu tp halus2...
pastu rebus smpi empuk... sng cite rebus smpi kt priuk tu kering....gitu...
cmfirm2 la empuk...
pastu rebus kentang pulak... aku potong cara gini.. sbb nk cepat empuk...gitu..
lada putih... tumbuk halus....
buh sume skali dalam dulang... garam jgn lupe ye...
garam tu buh byk ckit... klu x tawar la rsenye..kire rse byk ke kentang je..
garam tu kasi balance la sume rse kt situ...
kasi lenyek kentang2 tu... ramas2 je gune tangan...
n campurkan segala bahan2 yg td...
jadi la cam ni...
pastu kasi buat bentuk bulat2... ikut suke korg la nk wat cmne...
ni akubuat kecik2 je... skali ngap je masuk dlm mulut...hehehehehe..
time nak goreng pulakk...
api sederhana besar tau...... myk ckit je...
celup kat telur... n goreng.... hehehe..
kasi golek2 ckit dlm kuali... n angkat...
tips ckit... bile kite goreng gune telur tu... nnt mesti myk kite jd berbuih2 kan...
so kite goreng tu ckit2... lps myk tu ade buih2 sbb telur tu..
tmbh lg myk dlm kuali...
taaarrraaaaaaaa.... dh siappp dh...
petang2 makan... sambil tengok tv..hehehe..sedap oiii...
boley la korg cube... :)
SELAMAT MENCUBA..
sedapnye.. memang kena buat sendiri kalau nak puas hati & puas makan kan
ReplyDeleteahhh..sedapnye......mmg puas kalau buat sendiri...yg frozen punya xbest pun...xsedap...:)
ReplyDeleteaku buat tak pernah nak menjadi...sobsss!
ReplyDeleteUmi dhia...ngancam yer tgk bergedil nih....wahhh leh buat mkn petang gak ni...yeahhh ideaaaa tq yanggg :)
ReplyDeleteselalu kita buat bergedel, kentang tue goreng dulu....x pernah cuba lagi style macam nie..nampak menarik
ReplyDelete