salam... arini nak kongsi resepi masak memasak ye sahabat-sahabat sekalian....
aku ni... terer ke masak..haha...
klu kat umah... dh tentu2 belum ckup syarat nk dapat mskan yg sedap ckup rase sume tu...
hehe... ade je yg komplen...
dlu aku mmg xtau masak... setakat wat telur dadar je kdg2 termasin...
xreti mengagak garam gule katanye...
lepas kawin.. pndi sendiri bab masak tu... alaaaa tgk je internet... pastu masak la..
xcube xtau... kannn...
agak sedih la klu dah jadi isteri org.. tapi langsung xreti masak...
yg simple2 pun kire ok la kann.. yg pntg tau la masak tu cmne...
aritu aku masak ni..
ayam masak lemak cili api..
sbb ape masak lauk ni...
sbb ptg tu aku g pasar... skali tjumpe CEKUR...
tau x cekur tu ape...
haaa ni la die... tuk mewangikan masakan lemak cili api... bau die sedappp...
ni pokok die.. rendah je.. menutupi tanah2... daun die pun leh cmpur skali dlm masakan...
ok... yg ni bahan2 yg diperlukan tuk masak...
cara aku la...
****BLEND SEMUA SKALI****
3 ULAS BAWANG MERAH
10 ULAS BAWANG PUTIH
SEBERAPA BYK CILI API (kalau suke pedas2.. tmbah kan lg cili tu)
CILI BESAR HIJAU (aku saje buh.. sbb nk nmpk ade hijau2 ckit)
CEKUR secukupnye ( kalau nk buh byk pun boley.. sbb lg wangi)
**kalau ade daun cekur tu... hiris halus2 ek**
-------------------------------------
bahan utama aku ni... adalah AYAM
sesuai jgk tuk dimasak dgn ikan keli atau udang
SANTAN PEKAT - aku gune santan kotak je.. sni payah nk carik kelapa parut..
penambahan bahan
TOMATO CERI
KENTANG
cara masak ;
1. panas kan sedikit minyak masak
2. tumis kan bahan yg blend tadi
3. tunggu sehingga naik bau dan bahan nmpk agak kering...api kecil shj ye
4. masukkan sedikit air... biarkan mendidih
5. masukkan ayam dan kacaukan
6. dlm mase 10minit... baru masukkan kentang dan masukkan santan
7. sentiasa kacau.. supaya santan tak pecah..
8. bila kentang dh agak empuk.. baru masukkan tomato ceri
(kalau ade daun cekur.. leh masukkan skali)
9. garam dan gula secukup rase
10. biarkan seketika dgn api yg kecil...
curik ckit.. makan depan tv... dah siap.. :)
taraaaaa....
asben aku kata SEDAPPNYEEEE..
aku kedip2 mata depan asben..heheheh
leh buat juadah berbuka ye kawan2... :)
akak follow org nogori tak pakai bawang...suka masak lemak ni sbb senang nau masak
ReplyDeleteWahhh..santapan pg 1st ramadhan ni..trs terliur
ReplyDeletesalam Ramadan umie...
ReplyDeletesedapnya cekur.. kalau buat sambal godok lagi mabeles kan...
P/S: cantik header ni hi..hi...
pandai mama dhia ni masak...hehe
ReplyDelete