Followers

Friday, August 11, 2017

Progress rumah : Rangka, dinding dan bumbung

Salam semua..
Seronok nak share ngn korang psl rumah ni..
Semalam update ckit je.. sori klu bace ckit sgt.. xsempat panas aku dh abeskn cite..hihi. arini smbung lg..
Share la ckit2.. ttibe mcm bizi kekdahnye..

Gini.. rumah aku ni mnggunakan kaedah IBS.. teknologi australia.. hehe.. korg leh gugel la details nye cmne.. aku nk menerangkan byk2 pun xreti.. heee.. rumah rangka besi dinding cement board.. bukan batu bata tau korg.. jd rumah ni lebih ringan la klu nk bbnding dgn rumah biasa kt malaysia ni pakai bata.. byk kelebihan jugak rumah gini..antaranya.. xpanas. Kalis api.. kalis anai2.. mcm2 lg la..

Ok la terus ke crita rumah :

Lepas base tu.. naik rangka besi... semua.. dr tiang ke bumbung.. sume pki rangka besi tau..
Pasang die.. very the fast.. sbb dr tghri smpi ke maghrib. Dh siap pasang... sume mmg skru je..
Ukuran rangka besi tu bdasarkan pelan yg kita design.. jd smpi je sume besi tu.. tggal pasang je..
Jadi.. dh lepas pasang rangka.. trua kite leh nmpk ruang2 yg kite dh designkan ritu.. n time ni.. bole la ubah ubah kot baru kite trpikir.. yg aku ubah.. pintu bilik. Pastu tmbh 1 lg bilik air.. tmbh tgkap kt wash area.. ngn tgkap pnjg kt bilik utama..



Lepas dh settle tuk ni.. dierg pasangkan kerangka bumbung pulak.. dh siap dh bentuknya.. tggal skru jek.. alah3.. xsmpi stgh hari pon.. pkerja yg buat tu dh bole lepak2 duk minum tido bagai..hahaha..

Lepas dh settle psg kerangka bumbung tu.. bahan tuk dinding pon smpai..
Cement board smpi.. besar jugak.. pasang mcm tampal2 gitu.. skru2 je sume.. pkerja yg buat mmg terlatih.. jd mmg kejap je la siap.. teruja jgk tgk sbb xpenah tgk buat umah selaju itu kan..hahaha..




Dlm mase seminggu.. dh bole nmpk seketul rumah yg dh berdinding..ohmaiiii..
Time ni dh rse seronok dh.. hehe.. baru nmpk.. wahh besarnya ruang tamu.. wahhh besar nye bilik utama... wah wahhh wahhh..
N mula la pkir.. ehh apesal pintu ni xsesuai kt sini.. haha.. xmemasal kene bukak balik n alih2.. mujur pekerja sume terer. No hal katanya.. heeee..



Lepas pasang dinding luar.. bhgian dlm plk dierg buat... n time ni kerja2 tuk buat baton bumbung pon jalan sekali.. pekerja lain2.. time psg baton bumbung tu lama.. rupenye pkerja yg buat tu. Pestime buat rumah gini.. jd xbape pandai lah.. dh skru.. bukak balik.. nak siapkan bumbung je 2minggu ade..
Lelaju nk siapkn bumbung tu sbb lps je siap.. terus pkerja dduk tggal kt umah ni.. mksudnya dduk tido situ..smpi la settle buat rumah.. dah bwk sesiap dapur gas periuk kuali bagai.. haha.. beras n keperluan lain..

Pasang pulak bhgian dalam..
N bbuh fiber (yg kaler kuning tu kt gmbr)



Pastu terus la buat rumah tu dr 1 step ke step yg lain.. bile pestime tgk org buat rumah style cmni.. rse mcm wow magic..
Baru 3 minggu lbih cmtu. Dh siap seketul rumah..
Siap dinding siap bumbung..hahaha..

Ok lah.. nnt smbg lg.. share ckit2 tau..
Aku nk godek gmbr2 dlu.. ntah kt mne aku save...kekekeke...
Ok baiii..

Thursday, August 10, 2017

Alhamdulillah - Rumah dah siap

Salam geng... lameee xbebel ni..
Arini ttibe muncul..haha..

Mmg penuh sawang la blog ni..
Xde pe cite sgt.. cume nk share keseronokan dlm diri..
Rumah yg entry lepas yg baru base tu..
Alhamdulillah dh siap..
Raya puasa ritu dh siap.. alhamdulillah.. syukurrrr sgt2 bile nmpk rumah sendiri siap depan mata...

Skrg ni tggal tggu masuk api air je.. dokumen sume dh settlekan.. jd proses tggu tnb n syabas la smbg meter..
Brg2 kt umah xde pe lagi.. mmg kosong.. aku pon mmg xplan lg nk mmbeli2...
Jadi rilex2 dlu la.. nnt beli ckit2.. smntara skrg ni aku pegnen nk msuk 8bulan dah.. haaa cite pegnen yg ketiga ni pon xshare kt blog.. nnt cite la ye..
Bsalin dijangka awal bulan 10..

Jd tggu dlu la psl rumah.. xde nk deco2 sgt pon cdgnye tuk permulaan ni.. kasi laluan tuk yg penting2 je dlu..



Setakat arini.. dah siapkan kitchen kabinet je..
Pastu ni bru tempah grill.. nnt dh psg siap aku share kan ye..
Skrg ni rse seronok nak masuk rumah baru... tmbh plk seronok nak smbut baby..hehe.. beronok2 jdnye..hahaha

K la.. nnt smbg bebel lg.. ni entry ucap salam kembali kt belog je.. kekeke...
Baiii korg..

Tuesday, January 31, 2017

Progress : Baru base

Update progress rumah.

Agak slow progress kali ni..huhu..
Baru buat base je wehh..

Cume ritu mase aku balik 14hb 1.. aku igt dah naik frame..
Pstu mama kata.. kontraktor tu suh tggu 28hari tuk bg ckup keras base yg die buat tu.. lg plk musim hujan.. lmbt ckit kne tggu..
Mama kata cube ko tgk tapak tu sbb nmpk mcm kecik aje... rse nk mmbebel la kn..

Bile kire balik tapak yg die dh buat ni.. mmg kecik.. xsama dgn ape yg kitorg nak..
Xtau la ape mslhnye..huhu..

Jd kami mintak la kontraktor tu dtg bincang..



Tapak rumah 30x60
Tapi yg die dh buat ni.. 24x50

Ohemmjiii sgt la kan aku..
Dr awal2 bincang dah bg details pelan pe sume kn.. tp dah kenapa xckup pulakk..pelik aku disitu..

Jd dh lepas seminggu.. suh kontraktor tu dtg lg.. dgn bwk pelan dr arkitek die.. tuk kitorg tgk ape final rumah yg kitorg nak dgn hrga rumah 170k..

So dapatt lahh kami tgk final.. pelan yg die bg tu..
Ok la paham.. n kami kire2 balik.. convert kn ukuran kt pelan tu..
Jadi tapak 32x56.. hukalohhh lain plk jadinye..

Ermm xkesah la yg tu.. mls nk pkir kne buat smula..huhuhu..

Skrg ni die kata awal bulan 2 ni baru framecad smpi.. jd kami kne tggu je lah..
Nak menunggu tu yg rse mcm alahaiiii..
Tau je la nikmat menunggu tu cmne kan..huhu..
Tapi kami mintak rumah nk siapkan sebelum raya.. huhu.. kerah kn ckit.. biar die buat kerja laju ckit.. btol x..
Klu xkesah.. kang die buat ikut suke die je kn.. hmmmm.. aku dh ler jnis xsuke gitu..

Harap lah kontraktor tu buat kerja dgn btol.. cuak jgk weh sbb takut kne tipu..hahaa..wlupun sedara sendiri..

Kat jalan kebun ni.. ade gak projek dr kontraktor.. ade la 2 3 rumah skrg.. tp sume blom siappp...huhu.. ade 1 projek die kt sni rumah sedara aku jgk.. blom siap dr lepas raya ritu smpi skrg..huhu..

Doa2 rumah siap sbelum raya nnt.. hihi..
Tp klu nk push2 sgt pun takuttt.. takutt die xnak buat.. hahaha becinte aku nk tggu oii..

Thursday, January 5, 2017

Selesai pindah rumah

Alhamdulillah... tahun baru.. dirumah baru....
Januari 2017..
Dah selesai pindah ke rumah lain..

Settle sume angkat barang.. bpe kali trip pun xtau lah..haha.. sbb pki kete cmpny asben je.. klu lori.. skali trip ckup dah...

Penat ke x... jawapan die.. ---> penat bjugak lah.. tp buat slow.. rase nk kemas.kemas.. buat slow2.. arini ckit esok ckit...

Arini baru settle kemas sumenye.. buat sorg2.. fuhhhh.. asben kje.. jd kite buat lh sorg2.. smbil main2 ngn anak..haha..
5hb.. baru xnmpk kotak2 beg sana sini.. plastik hitam..
Brg keje2 aku je belom tengok.. haha.. legaaaa wehh bile dh clear... xsakit mata...

Gmbo rumah lama. xamek plk yg dh kosong tu.. byk kenangan rumah tu.. asben dduk dr sebelom kami kawin..dr 2009-2016...
Gmbo umah kt entry lame ade lh.. leh la nnt igt2 smula..heeee..


Up ckit lah gmbo umah baru..




Semoga rumah yg baru pindah ni.. di muliakan.. diberkati.. dan dilindungi dr apa2 kejadian.. aminnn..
Inshaallah lebih selamat..

Thursday, December 29, 2016

E-card nama doubleD

Haiii semuaaa...
Jumpe lagi kat sini..
Heeee..

Arini nk share e-card nama dhia ngn dayyin.
E-card ni dr group fb : Nama Nama Indah Yang Bermakna.. NNIYB.

Aku pun lupe dh mcmne aku join group tu..hehe.
Mse tu aku tgh pegnen kan dayyin..
Tgh cari2 nama baby.. ade org share ke ape ntah..aku join la group tu..

Belek2 nama.. semua sedap2 dan unik..
Yg penting mmpunyai makna yg baik..indah2.
Kat sne ade ustazah2 yg sentiasa bg penjelasan tuk smua soalan kite..
File2 nama smua huruf alif smpi ya tu.. mmg kne rajin la belek 1 1 klu nk pilih nama anak..

E-card ni aku tempah tuk jangkamasa panjang..
Kot tetibe aku xreti nk eja or lupe ape mkna nama anak aku.. heeee.. bole rujuk trus kt sni.. tp inshaallah xlupe.. wlupun berapa anak aku nnt..heeee mak mak sgt kn..

Ok ni dhia punye..


Nama dhia amek kt buku nama2 je.. n pilih2 kat internet.. time tu plk tgh best cite Tentang Dhia lakonan Nora Danish..
Jd nama tu asben pilih.. n family aku pilih nama khadeeja tu..
Nama khadeeja tu dah sememangnya diambil sempena nama Siti Khadijah isteri nabi Muhammad SAW..

Maksud die mmg agak ckit xberapa kenan.. ustazah kt group tu gtau..hee tp xpela.. kita ambil nama tu sbb nme istri nabi..

Yg ni dayyin punye..


Nama dayyin mmg smua amek kt group NNIYB ni.. alhamdulillah.. jmpe nama indah.. ada makna yg baik n didoakan dgn nama tu..

E-card ni harganya rm10 shj.. klu sape yg ade kt group tu..bole tempah..
Yg xjoin lg.. sorry tau.. group tu dh close ahli..huhu..
Tp ade nama2 yg dh dipilih oleh ustazah n admin kt situ tuk nama2 viral lelaki dan perempuan.. 1 ari nnt kite share kn ye..

Ok lah... takat ni je kot celoteh malam2 ni.. k baii.. jmpe lg nnt..