Followers

Wednesday, August 15, 2018

Pengalaman kakak Dhia di Alam Ria Pasti

Assalamualaikum.
Sihat ke korang.. aku arini mcm tingtong plk. Pening kepala mcm nk muntah..
Malam td kakak dhia masa tgh makan kata xnak dah. Baru lepas basuh mulut. G bilik air. Muntah selambak..huhuhu..
Cuaca panas sgt kot kan. Badan pun rasa xbest. Mulut pun rasa xsedap. Alaaahaiii. Arini g sekolah mcm biasa.harap kakak dhia okey2 je kt sekolah.

Ok lah. Rini nak cite ckit pengalaman kakak Dhia join Alam Ria Pasti.



Masa awal2 Dhia terpilih tu.die ada cakap.
Ibu. Kakak kene baca cerita. Masa ni awal bulan 7. Aku pun yeke yeke je la. Esok nye lg. Ibu. Kakak tadi kene ingat yg ni. Sambil tunjukkan aku teks cerita tu.

Woahhh. Mmg betul kene baca cerita nih.
Aku tgk la teks tu.. baca2. Lg skali aku mcm terkejut sbb word2 kt teks tu mncabarnya tuk budak 6 tahun..haha.terus dlm hati. boleh ke Dhia ni hafal.
Ade 13 perenggan oiii.

Pstu lepas seminggu tu. Baru Cikgu wasap bgtau yg Dhia terpilih tuk masuk pertandingan bercerita.. n suruh aku tengok2 kn kat rumah. Means mmg kene baca kat rumah..hohooo..

Kat umah suruh baca mmg tak lah. Asyik mainnn je. Baca 1 prenggan yg awal tu je. Lain2 tak baca..

Sudahnya dgn aku pun ikut hafal lah.. kite ye la baca 2 3 kali dah ingat weyy.. budak 6tahun. Festime plk lagi. Mmg 20 kali baru ingat. Haha. 1 baris 1 baris la baca tuk dhia hafal tu.

Teks die gini.
Bismillahirrahmanirahim.
Assalamualaikum w.b.t
Yang dihormati tuan pengerusi majlis, barisan panel hakim yg arif TUNGGAK KEADILAN, tetamu kehormat, dan sidang hadirin yg dimuliakan.
Saya. Nur Dhia Khadeeja bt Mohd Termizi dengan membawa 1 kisah moga membawa IBRAH. Tajuk cerita saya ialah Ketabahan dan ketaatan Nabi Ayub Alaihissalam kepada Allah..

(Font besar tu aku rasa wow sgt sbb Dhia susah nk baca)
Ok ni perenggan pertama.

Perenggan2 lain tu ayat die gini.
Memupuk keperibadian yang unggul.
Dalam menempuh segala jenis mehnah dan cabaran.
Iblis durjana turut memainkan peranan.
Merencanakan 1 muslihat bagi memperdayakan Nabi Ayub.
Untuk merealisasikan rancangannya itu.

Gituuu ayat2 die.
Mmg kdg bile baca dah ter laju. Ayat2 atas ni Dhia baca tersasul. Jadi cikgu n aku tekankn ckit lah. Baca slow2 ke pe ri ba di an.. hahaha 1 1 ko. Allahu.baru ajar ckit nih wey..
Aku kat rumah mmg naga je la. Kat sekolah xtau la cikgu jadi naga tahap berapa hahahaha.

2minggu sebelom pertandingan. Dhia xbelajar dah.. kene dtg sesi pagi (dhia sekolah sesi ptg) pastu hafalkan cerita ni je la.
So dlm 2 minggu tu lah nampak Dhia betul2 boleh hafal. Abes dah sepanjang masa kene baca. Maunye xhafal.
Ibu sempat jugak lah buat kn props tuk cerita kakak.



Pertandingan tu 29hb 7.
Kire prektis hafal ni dlm sebulan jgk la kan.

So hari pertandingan tu.
Buat kat Sekolah Agama Bukit Naga.
Sebelah kampung ni je pun..
So malam tu mmg bg dhia tido awal lah. pagi tu nk kene daftar kul 7.30pagi.

Elok la sume bangun dalam mood bagus. Dayyin Diysa tu. Mujurrr. Klu x mau nanges2. Ade yg kene tinggal rumah nenek.
Sarapan ape sume siap2. Singgah kedai beli roti air kotak.
Smpai sekolah. Terus g kat cikgu. N cikgu bg la sarapan 1 plastik. Ade roti n air kotak. Dhia makan la jgk ckit. Takut jgk kot2 klu jenis nk tkucil2 kan. Nevessss sgt ke hape.
Tp tgk Dhia ok je. Duduk elok je makan.
N last2 tu sebelom masuk kt kelas buat petandingan tu. Suruh dhia baca2 jgk yg mana die xhafal sgt tu.



Smpi la giliran bercerita tu. Lelaki dulu baru perempuan.
Hihi. Seronok tengok anak2 lain baca. Ade yg suara slow sgt. Ade yg kuat bagai nak pecah mic.hahahaha. semangat2. Macam2 pesen ada.
Mak ayah yg tengok dduk kat luar ni plk tjenguk2 kat tingkap. Aku tengok. Mmg sejukkk hati bila tgk anak g bdiri kat depan baca dgn pnuh semangat.
Bila anak dierg baca. Bg laluan la nk masuk. Duk tepi pintu tu. Nak rakam pe sume..hihi.



Bila time Dhia baca. Aku yg rakam lah. Dayyin n Diysa ayahnya jaga kat luar.
Giler bedebor wey. Jantung dup dap dup dap laju. Rasa nk nanges pun ade.. sebaakkkk weyyy tgk anak baca depan tu.aku rakam smbil gigil2 tgn.hahaha.. dhia baca suara kuat. Tp xkuat sgt la. Biasa2 je. Jd jelas la ape yg die baca tu. Alah2 anaakkk..

Selesai baca aku pun yeayyyy.. goodjob kakak dhia.
Bangga pun ye.. rasa kembang2 dah aku ade anak yg berani mcmni.. dlu aku sekolah Pasti jgk. Aku masuk pertandingan nasyid.hihi. mengimbauuuu kenangan masa kcik2.

So lepas baca ade la dlm 15 minit cmtu. Dayyin Diysa dah xleh diam plk.haha. mngantuk lah tu. Yela bgun awal sgt kn.
Semangat nk g tgk kakak pertandingan.

Mintak balik la kat cikgu. Cikgu pun benarkan. Kami pon balik lah. Result tggu kat wasap je.dlm kul 1ptg cmtu lah.
Cikgu wasap gtau sume result.
Aku tgk nama Dhia xde..haha.
Aku dlm hati.. memang xmenang ape2 nih.
Trus tnya kat wasap tu. Dhia khadeeja dapat no x? Xterbalas plk cikgu. Sbb masing2 duk tnya2 dlm tu anak dpt no berapa..hhaha

Rupenye mmg x dapat. Hehe. Dhia dapat no 7 dr 9 org yg bertanding tu.
Ok lah.. xdapat pun xpe. Dapat baca depan orang ramai pun dah kire bagus sgt sbb berani.
Bile tnya dhia. Kakak berani x baca td?
Dhia jawab.. kakak berani tp macam malu..
Kuikuikuiii maluuu je rupenye. Ok lah. Festime gitu lah nak.. esok2 msuk lg dh xmalu dh.. mcm ibu. Smpi abes sekolah duk atas pentas masuk nasyid..hahaha.

So pengalaman ni. Ibu rasa sgt bangga dgn kakak dhia.
Anak yg berani. N buat je ape cikgu suruh walaupun lambat nk hafal n tersasul2 baca..hihi.
Xpe baca je lama2 ingat lah.
Pesan kat dhia nnt klu kakak dapat baca n lancar.. mesti nnt dapat hadiah.

Ari jumaat lepas. Pasti meraikan lah anak2 yg jpin Alam Ria Pasti. Dapat la sorg 1 beg n sijil penyertaan n dapat 1 box ayam grg KFC .



Ibu harap kakak dhia seronok n nak masuk lagi pertandingan2 mcmni. Hehe.

Goodjob anak ibu.
Sayang kakak.

K babaiii.

Tuesday, August 14, 2018

Diysa 10 bulan

Haiii korang.. jumpa lagi kita kat sini..haha
Ape semangat tetibe update je nih.
Hihi. Kawan update kite pun jadi semangat nk update jugak..

Arini cite pasal anak pulak lah.
Nur Diysa Asyura tuh.. dah genap 10 bulan dah.. sekejapan sgt kan. Rasa baby2 lg.
1 cite pun xdok lg ni.allahu makkk makkk.
Tenggelam terus cerita pasal anak ye..



Dah ni nak kesah kn die.. ttibe 10 bulan dah..haha.. pejam celik pejam celik. Entry 10 bulan.. hadoii.
Alhamdulillah. Dah selamat jalan kedek2 budak kecik tu.
Memula ritu mmg teruss lajuuu je nk jalan. Jatuh.biase lah excited.. xmnyabo pun ye jgk.. Skrg ni baru pandai jalan setapak setapak. Kedek2 jalan senget2.haha.





Kirenye die start jalan setapak2 tu masa 9bulan 24ari. Haaa gitu.
Pastu baru belajar jalan 3 4 ari.. demam dah. Jangkit ngn dayyin lh tu. Diysa xpenah demam dr baby. Kire yg ni pestime..
Jadi mak ni baru laaaa tau peel demam die tu cmne.. hoho..nangesss sajoooo nk dukung. Malam xbole tido.huuuuuu.
Demam2 mak ko suh jalan jgk.. memang huwaa huwaaa je la.. kahkahkah.



Dah baik demam. Baru la nk jalan balik.
Pesen kedek2 jalan senget2. Xbalance jatuh la diysa tu.. hihi. Pandai sgt dak nih.
Lepas tu kan. Bile aku nk amek video alahhh kemain payah diysa tu nk jalan elok. Mesti jatuh.. klu xamek video. Elok je jalan kedek2 dr sini ke sana. Patah balik.. die pun tau ke saje2 nk bg jatuh xbg amek video die jalan..hahaha..

Hadoii anak sorg nih. Dalam masa pandai jalan nih.. ehhh terus jgk pandai panjat2.. dah naik atas sofa dh. 1 hal lg mak ko nak kene jaga. Sbbnye dah naik sofa tu. Nnt die dduk tu sipiiiii je kt ujung tmpt duduk tu. Halah halah anakkkk. Mmg penah tbongkang kebelakang weyy. Ni dalam masa ajar die cara nk turun sofa pulak.
Haihhh macam2.

Nnt umo setahun mesti dah lari dah time tu.haha.bkejaran lah mak nk tangkap die.
Pastu pandai macam2 plk lg..
Xpela anak oii.. main lahh. Belajar lah. Panjat lah.
Nnt besar tolong mak tau. Jgn sesaja buat lupa.

K la. Smpi sni je dlu.. nnt tulis lg.
Babaiiii

Monday, August 13, 2018

Majlis Kesyukuran rumah baru

Assalamualaikum semua.

2 minggu yang lepas. Kami berbesar hati buat majlis dirumah.
Alhamdulillah.. selesai dan bjalan lancar majlis kesyukuran dan tahlil di rumah.
Buat kecik2 je.

Mula jam 12.30tghri cmtu. Adik beradik n pakcik makcik bkumpul tuk buat tahlil ckit.
Doa selamat n kesyukuran rumah baru kami.
Lepas tu jemputan makan2 start kul 2ptg smpi 4ptg.




Memang kami plan dah lama. Cume cari masa je belom sempat lg. Tu yg btangguh2 dr mula masuk rumah bulan 2 tahun ni.
Diam tak diam dah 6bulan dah duduk rumah sendiri.. alhamdulillah syukur sgt.

Jemputan kenduri ni pun just adik beradik pakcik makcik. Jiran2 kawan2 n geng mengaji mama. Kenduri ni pun ade dekat 170 org..hehe.. yela nk buat kecik2 pun xbole sbb kenalan ramai. Adik beradik pun ramai. Hihi. Tp xpela. Sekali ni pun nk buat kenduri gini.. lepas ni kalau buat pun. Lambat lagi.

Makanan memang tempah je la.
Menu ritu byk sgt.. tenpahnya sikit2.
Bila majlis jd banyak dh..haha. biasa la sorg2 ckit ade yg bagi. Lama2 penuh meja.

Memula bajet kenduri rm1500 je.. tp jadi lebih2 dh.haha. sbb xleh nk jemput orang sikit. Jd bajetnye ni lah. Ade la dlm rm2200

Khemah rm240 x 2 =rm 480
Nasi ayam rm5.50 x 120 = rm660
Mee jawa rm3.50 x 50 = rm175
Spagetti carbonara rm7 x 50 = rm350
Pulut + rendang ayam rm150
Roti jala rm50
Kuih donat rm40
Kuih karipap rm50

N kelengkapan makan mcm polisterin2 sume tu. N beli ais (ritu cuaca panas air pun laju. 6 7 x jgk buat air)

Masak sendiri : bubur kacang dan air (air sirap je)







Menu2 lain kenduri ritu sume adik beradik n pkcik yg bagi.. jiran2 pun ade yg bagi. Heee.
Mama buat kuih kaswi. Pastu ada Tembikai. Anggur. Sandwich. Brownies. Congo bars.
Buah2 dr kampung.

Meriah rumah iolls aritu.. sukeeeee..

Masa kenduri tu anak2 masing2 demam. Jadi sume mood xberapa bagus la. Dhia pun bru je baik. Dayyin Diysa belom kebah lg.
Iolls pun batuk2.. lepas kenduri lagi la dtg menyinggah sakit2 tu.. smbg demam lagi pakej sakit 1 badan.huuu.
Bhari2 jgk la smpi kene bwk g urut sume. Baru lega. Takat arini sume dh elok. Iolls lps kenduri tu. kaki jd bengkak sebelah.. xleh bengkokkan kaki.. Dah g urut ni bru leh bengkok. Tp ni masih sakit sikit.. makan panadol je la. Kene slow2 je la klu nk dduk. Huhu.klu jalan ok je. Xsakit.

Baru buat kenduri kecik2.. klu kenduri besar xtau la berapa hari nak demam.. hihi.
K laa.Nnt smbg cite lg..

Bye.

Tuesday, July 31, 2018

Baru cuba2 nak deco

Assalamualaikum.. ehemm.
Fuhh fuhh tiup habuk tebal..haha

Entry menyahut cabaran kekdahnya. sbb dh lama xupdate.. admin group Gojes dh panggil2..hahaha. meh ler update ckit.

Sbnrnye mmg byk nk cite. Sbb bile amek gmbr je trus tpkir tajuk nk buh kat blog..haha.. tp idokkk jugak ditaipnya. Sedeyy btol.

Ok lah. Alhamdulillah dah 6bulan duduk dirumah sendiri.. macam2 rasa ada.. suka sedey. Teruja.. Penat n belajar menerima.
Hehe. Biasa la ye bile dh ade rumah sendiri..
Keterujaan nak itu nak ini tu mesti lah ada..

Takat ni perabot sume dah ada. Cuma xpandai lagi nk atur ikut kesesuaian n susunan yg btol.. tp orang kata.. xpe. Asal tuan rumah selesa. N sedap mata memandang. Dah cukup rasa puas hati.. kira ok dah. Tak pandai pun nk deco.. kita cuba2 je.

Yelah. Aku pun ikut je la rasa hati aku..
Takat hari ni banyak kali jugak dh aku alih2 perabot yg ada.. haha. Sbb bile dh alih.. 2 3 ari ehh mcm xsesuai plk.. eh mcm susah plk nk menyapu mengemop bagai..
Haha.. bnda mcmtu pun kene ambil kira okeyyy..



Keadaan rumah waktu raya..

Aku susun perabot bersesuaian dgn org nk dtg beraya. Nk dduk n xmghalang mana2.





Yg ni aku susun balik perabot.. haha. Suke benor la alih2 ni. Sbb bole dpt suasana baru..
Ni deco lepas raya..

Aku byk update kt instagram je.
G terjah sana la ek.haha.

Nnt ade masa aku bebel kat cni plk.



Ni update terkini.. aku alihkan meja makan sbb nya.. asben ckp yg kat sofa kelabu 2seat tu. (Sblm ni gmbr atas aku alih meja makan letak kt situ)
Takde kipas..haha. jd xselesa nk makan kt situ..panas.


Tadi aku terajin ckit nk gantung frame..
Aku beli 2 je. Sbb nk tgk besar ke nk letak kt dinding tu..


Taraaa..

Bile dh gantung. Alahhh mcm xcukup pulak 2 ketoi je kt situ. Haha..
Mcm kene tmbh lg 2..

Ermm tapi tapiii aku dh memikir nk letak bnde lain..

1 mslh je rumah aku ni... perasan x ape..
Masalahnyaa.. nampak suram.. kan korang.?
klu siang suram weh.kaler xnaik.
Kne amek gmbo malam. Pasang lampu cerah segala sudut.. haha. Bru syok nk bgambo.

Lg 1 xnaik seri. Sbb xde dedaun hijo. Pokok2. Xpe xpe 1 ari nnt mesti ada..
Adik ipar duk kt temerloh tu. Ada kedai cowboy katanya.. jd senang ckit la klu kami nk g mmbeli pokok pelesu org gila2 skrg tu. Hehe..insyaallah. mari lah menabung dlu.


Ok lah.. done update crita.. nnt jumpa lagiii
.babaii.

Thursday, February 1, 2018

RumahCinta - Bilik anak2

Assalamualaikum..
Selamat ari khamis uolls..

Selamat tahun baru 2018.. arini dah 1feb..bru ade nk update ni.. bile tgk kat listupdate tu. Makin lama makin bkurang jumlahnye..hahaha..cian btul.

Arini nak start buat entry psl dalam rumah..ehh crita progress rumah siap pun xdiupdate..
Skrg dh pindah msuk rumah baru.. semangattt2..

Ni gmbo pun mne2 dah aku simpan.. xpe nnt aku update ckit2..haha. mohon jgn malas umie oii..
Kite cite semangat masuk umah baru dlu..haha.

Ni kire dah msuk 3minggu jgk aku masuk umah.
Memule ritu mmg barang je ade.. n ade la beli kelengkapan umah tu ckit2. N buat syarat ruang2 je. Paling penting.. bilik. Bilik aku ngn anak2. Alhamdulillah. Dh complete. Cume deco2 nye belom lg. Almari ade pakai2 jgk dr umah mak aku. Segala yg dlm bilik aku sume dibawak. Katil ngn almari makeup je xbawak. Yg lainnn hangkutttt..

Sesi pindah2 barang mmg makan masa. Sbb laki aku keje isnin smpi sabtu.. ahad kdg keje. Jd nk mngharap die hangkut mmg tggu cuti la.. jdnye aku dgn dgn anak2. Ade masa ckit2. Kemas pastu bwh sebelah.. mujur la umahnye sebelah..haha..
Tp penatttt weh.. sbbnye. Byk bnde lain nk settle kn..
Bukan takat kemas brg je. Anak 3 weyyy mmg terhad ckit la nk dduk kemas 24jam.. ni tggu ade masa.. anak tido dapat lah kemas.
Byk jgk weh brg. Baju2 segala.. ni smpi rini aku blom siap kemas lg kt umah baru ni.. ckit2 settlekn jgk la. Sbb semakkk je kt mata ni. Tp kudrat xleh buat byk2.. aku sakit pinggang wey. Jd mmg slow2 aje lah kemas..

Ok lah. Nnt smbg cite pal kemas yg xsiap2 tu..haha..

Meh kite ke ruang yg dh siap dikemas..haha..

Bilikkk anak2.. anak2 sume 1 bilik. Tp tidonyeee masih bersama2..haha.. memula ritu je tido bilik masing2. Pstu ni dah lambakkk sume tido depan tv.kahkah.

Rumah aku dr ruangtamu smpi ke dapo kaler kelabu..
Jd bilik anak ni pun. Combine ngn kaler kelabu..
Dh sememangnye pink2.. dhia la yg pilih..

Taraaaa..





Ni aku duk alih2 kan lg ikut ksesuaian..
Belom jmpe lg ksesuaian tu. Biase la mule2 kan..

Almari hellokitty ngn katil tu je baru.. yg lain pakai yg lama..masih elok lg. Xyah beli baru.. jimattt..
Memula aku plan nk buh katil queen je. Pstu asben aku kata xyah.. kecik lg anak tu. Katil single je bole..
Kite bli yg atas bawah..
Aku pun ok kn aje lah.. haha.. beli je. Kang dh darjah2 anak 2. Tukar katil queen plk.

Langsir tu beli yg fb.. kawan aku yg gtau kwn die jual corak2 hello kitty n mcm2 lg corak kartun..
Smeter rm25 uolls... ni beli 2meter..
Bile dh siap jahit. Rse mcm xckup plk.haha.. ni pun aku jarak2 kn pnyucuk lgsir tu. Bio die jd pnjg lg..haha.. xde la byk kedut... xpela bole la tu..

Segala baju bajan anak2 kat sini.. siang pns ckit blik ni sbb direct matahari.. jd siang tu mmg xde pon duk dlm bilik..haha..
Skrg kt bilik ni..mainan yg bbakul2 tu je xde.. aku msih simpan belom diproses lg.. mane yg nk dibuang. Mne yg nk dibuat main..haha.. belom ade masa lg nk tgk mainan blambak2 tu..nnt2 lh.

Lg 1 xtau nk buh hashtag ape kt ig.. cececeeeeyyy nak jugakk buh hashtag tuk umah ni.

#rumahhijauumiezie
#dreamhouseumiezie
#impianumiezie
#inirumahumiezie
#rumahumiezie

last2 buh je #rumahcintaumiezie

Aku tgh setting dapo. Smlm g kedai eco. Mmbeli2 bekas2 nk buh garam la ape la.. ni duk kemas smbil pkir nk masak ape.. korg masak pe rini.?

K nnt smbg..