Followers

Friday, October 7, 2016

Alhamdulillah.. ada rezeki utk kami

Salam smua..
Jmpe lg kt blog yg suram.. suram ke wehh
.. cian blog aku..hihi..
kejap ade kejap xde ye dak..
Entry raya pose yg baraan tu pon xupdate.. haha... lantak la ye.. nnt ujung thun kot2 bru aku nk update
Terime aje lah ye..

Arini xde pe sgt nak diceloteh kan..
Cume nak kongsi rasa syukur sebab kami ada rezeki tuk buat rumah..
Bende ni terlalu awal nk share.. tp aku dah rse seronok.. biase lah kann.. mak mak punye perasaan.. haha.. ye laa..nak ada rumah sendiri.. giler xsuke.. mesti lah suke giler.. haha kann..

Alhamdulillah sangat2.. xtau cmne nak cakap...sbb tibe2 pulaknye.. haha..

Memang dlm mse tdekat kebelakangan ni.. aku ade share2 psl rumah mampu milik.. rumah ikut bajet.. kos buat rumah murah..
Kot la sape2 perasan tu time kasih.. klu xde.. xpe je.. sume bnde mmg kite nk share silakan.. tu je.. hihi.. yg baik kite share.. yg lawak kite share.. ilang ckit boring ye dop.

Ok lah.. gini kesah serba sdikit..
Dlu asben kata nnt nak beli rumah.. smntara msih keje kt sni.. skrg kata pulak.. rumah makin lama makin mahal.. klu nk beli.. kne cari yg btol2.. senang nk pegi tmpt kje 1 hal... kemudahan lain.. taraf hidup.. pstu nk byr bulan2 tu paling utama la kan... byk kali kne pkir.. mau 100x.. haha..
klu kat area umah aku tu.. dah xde dh 250k kebawah.. sume nyeee dh 300k n keatas.. piteeemmmsss tgk harga weh..

So asbeb decide nak buat rumah je.. alang2 mama aku pon offer tuk tanah yg ade sebelah umah mama aku tu.. alhamdulillah..
Timekasih mama n abah...
Kongsi bhgian tu ngn abang aku..
Memang ckup sgt klu nk buat 2 biji umah kt situ..

Aku pon tgk ade kawan2 sebaya aku.. dah ade rumah sendiri..Tu yg rse lg nak ade..

So tgk la org share2 kt fb tu.. aku tag kt asben.. so die leh tgk n pilih yg mane 1 nk folo.. yg aku share tu.. asben aku dh tgk.. die kata.. menarik2.. bole dipertimbankn yg mana 1 nk dipilih..

Ce search ni..
- othman hamzah property
- zyq engineering
- al-ikhlas engineering sdn bhd

Lps sume tu.. mase raya aji aritu.. bincang ckit2 la ngn family pe sume..
Ade 1 ari tu.. asben,abg aku mama n abah..
G la kat kelas tuk buat rumah tu.. so leh tau ape material die pakai.. mcmane rupenye..
Contoh rumah pon die tnjuk.. ok la kan..
Aku time tu xikut.. jaga double D je kt umah.. sbb klu sume pegi.. ngn dak 2 org tu.. xtau la cmne jdnye nnt.. xtenang plk nk dgr penerangan kt kelas tu..hihi..

Pastu selamat lah kami balik ke miri..
Ade la asben aku suh tgk kan layout umah pe sume.. n nk ubah or nk tmbh ape..
Aku pun blur.. nak buat umah nyee skrg ke? Dlm mse tdekat ni ke ape?..

Tau2 asben aku dh selamat bg deposit tuk letak nama dlm list org buat umah tu..
Dlm mse 3bulan atau kurg leh la nk pkir design ke ape.. so plan asben aku agak2 dlm thun depan jgk lah klu nak buatnye.. lagipun asben aku tgh tggu loan die lepas.. hahaha..
Klu dlm mse 3bulan xready lg.. die pulangkan blik depo tu.. ok lah kan... lega ckit.. so rilex2 je la..

N then.. dlm mse yg same..mama kol gtau kontraktor yg nk buat rumah tu dh dtg tgk tanah.. 3mggu lps rsenye.. katanya bole trus buat sbb tanah kt situ dh tambak lama.. so dh kukuh.. xyah tggu lame dh... wahhh gituuu.. semangat masing2..haha

Asben aku nk g kje atas laut time tu.. pastu mama aku kol la suh gtau..kontraktor dh dtg ukur..
Senang2 mak aku je kol asben aku..ckp trus.. kang tnye aku xtau xtau je jwpn die..hahaha..

Pastu dh selesai kol tu..asben aku kol aku gtau.. die suh proceed je tuk buat umah tu.. nnt die balik darat die urus duitnye..
Aku terus.. woahhhh..tkejut beruk mak yE. pstu jantung debor2 weh.. seram sejuk trus aku kt situ...nsib xbeku hahaha..
Dah plk suh aku godek2 pelan lantai rumah ikut ukuran die bg.. sbb nak tukar2 kn ckit designnye..
Terus aku blur 2 hari... haha.. ok 2 hari je aku blur..
Dah aku belek2.. ape ke truk benor aku blurnye... trus aku mintak tlg intan.. nsib ade kawan bhgian pelan gini.. tenkiu mak.
Bukak kn minda ni dr trus blur.. haha

So skrg.. tggu asben aku je lah.. nk mintak pendapat pelan umah tu cmne..
Aku ni dh ari2 melukis pelan aje ni..
Hahaha.. xtau la ape nk dikata asben aku nnt.. yeler.. aku bukan terer nk mmbahagi ruang2 ni.. serius blur weh bile depan mata..haha..
Takat arini.. aku dh lukis smpi 9x.. hahaha..
Nnt asben balik.. nk buat presentation kt die..hihihiihi...

**Aku debor smpi skrg belom ilang lg.. nak2 bile tgk pelan tu.
Hahahaha.. adoiii.

Doa2 kn lah sempurna nnt umah tu..
Klu x pening nk buat renovation nnt..haha.. tapi jangann laa.. 10 15 20thun akan dtg bru nk renovate xpe.. time tu anak mak nk kawin dah..hahahaha..

K la.
Nnt smbg lg ye..
Skrg leh berangan deco2 dlu.. xtau nk buh tema ape umah tu nnt..

12 comments:

  1. Alhamdulillah ...untung dekat ngan family kan..senang klu laki x belayar nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Btl tu krul.. asbe aku pkir gitu gak

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Tahniah!!!mmg best bila dpt merasa dok rumah sndiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maceh kakrine.. mmg best la.. sbb dh lame mgimpikan umah sndri..hihi

      Delete
  3. Wow! Tahniah umie..happy for u..semoga akan tercipta rumah idaman korang yg cun melecun..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah cun melecun kne bguru ngn ciknad..haha.. alhamdulillah.. maceh ciknad.

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Tahniah umie. Buat sendiri lagi rasa kepuasan dia tau. Sebab kite dapat apa kite nak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maceh ciknaa.. tu la kan.. insyaallah buat rumah tu ikut apa yg kami nak... skrg folo kontraktor dlu..hihi

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete